El monument «Prime Time» en homentage a les víctimes de l'accident de metro en València
El monument «Prime Time» en homentage a les víctimes de l'accident de metro en València - ABC
Societat

«Prime Time»: el monument que recordarà sempre a les víctimes de l'accident de Metro 3 de València

L'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol inaugurarà el dissabte 5 de novembre l'obra, que se situarà en el jardí sobre la corba on va tenir lloc l'accident

VALÈNCIAActualizado:

Recordar un fet tan tràgic per a la societat valenciana, amb l'objectiu de que no torne a passar. Es el que vol l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol, que el dissabte 5 de novembre inaugurarà un monument com a homenatge a les víctimes de l'accident.

La idea va surgir en 2008 com una cosa senzilla, simplement una placa, qualsevol cosa que els familiars pugueren fer.

«Però la idea va anar madurant, i ens vam adonar que un fet tan greu com l'accident, no ens afectava només a nosaltres. Era el major accident de metro ocorregut a Espanya, i un dels successos més tràgics ocorreguts a València, per la qual cosa vam creure oportú, donar l'opció als ciutadans de participar en aquest projecte», expliquen des de l'Associació.

I així, admeten, va nàixer el "Projecte Artístic juliol 3". No va ser inmediat, sinò que van haver de passar diversos anys. Així, en el 2014, amb la col·laboració i supervisió de José Luis Pérez Pont, que va exercir de comissari del Projecte, l'Associació de Víctimes del Metro va convocar un concurs artístic per a seleccionar un projecte d'art públic de caràcter "permanent".

«Volíem una intervenció artística contra l'oblit, per a tota la societat valenciana, un projecte viu, destinat a perdurar en el temps i en la memòria col·lectiva. Un monument per a tota la societat valenciana, que ens recorde el compromís de construir una societat millor».

El projecte va comptar amb el suport de Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló (AVVAC), l'Associació Valenciana de Crítics d'Art (AVCA) i la Plataforma Valenciana per la Cultura (PVxC).

I amb la participació com a membres del jurat de Manuel Borja-Villel, director del Museu Reina Sofia de Madrid, Agustín Pérez Rubio, Director Artístic del Museu d'Art Llatinoamericà de Buenos Aires (MALBA), Vicente Todolí, director d'Hangar Bicocca de Milà, i l'esmentat José Luis Pérez Pont, President de l'Associació Valenciana de Crítics d'Art (AVCA), i actual director del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana.

«Col·laboracions molt importants, que aportaven professionalitat al projecte», asseguren.

A més, volien que la societat s'identificara amb el projecte, així que es va oferir a la ciutadania la possibilitat d'exercir el seu vot durant el període digital, de manera que el projecte més votat per la voluntat popular, comptara amb un vot en l'elecció del projecte.

 I el projecte més votat, va ser "PRIME TIME", obra de l'artista alemanya Anja Krakowski, establerta a València, que consisteix en un panell de 50 rellotges, aturats a les 3:10, hora en què va succeir l'accident.

43 rellotges simbolitzen els 43 morts, i els 7 restants, serviran de suport multimèdia, per connectar amb la web 0responsables.com, o amb el blog de l'associació entre d'altres continguts, de manera que ofereixin informació de l'accident, de l'associació, etc.