Cinema Jove

El productor Fernando Bovaira, premi Luna de València

El director del festival i el secretari autonòmic de cultura han presentat la 33 edició del Festival Internacional de Cinema

VALÈNCIAActualizado:

Este dimecres, 30 de maig, s'ha presentat en roda de premsa la 33 edició del Festival Internacional de Cinema de València - Cinema Jove, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura. Albert Girona, Secretari Autonòmic de Cultura, i Carlos Madrid, director del festival, han desvetlat davant els mitjans de comunicació la programació de la nova edició i han donat a conèixer el nom del guardonat amb el Premi Lluna de València, que ha recaigut enguany en el productor castellonenc Fernado Bovaira.

Cinema Jove ha volgut llançar llum enguany, amb el seu premi Lluna de València, sobre una figura que habitualment roman en l'ombra en la indústria del cinema, la del productor. I en la reivindicació d'aquest ofici imprescindible, el guardonat és el responsable d'impulsar la carrera d'alguns dels directors de major èxit de l'audiovisual espanyol quan tan sols eren promesses.

El productor de la Vall d'Uixó és un dels grans des que en els anys noranta es llançara a recolzar pel·lícules com ‘Abre los ojos’ (1997), del seu admirat Alejandro Amenábar (amb qui va arribar a guanyar un Oscar en 2004 per ‘Mar adentro’), i ‘Los amantes del círculo polar’ (1998), de Julio Medem, que va suposar un dels primers èxits del director basc.

La carrera de Fernando Bovaira com a productor està marcada per un fi olfacte i una curiositat insaciable que li han portat a la cerca constant de noves veus narratives i a apostar decididament per elles. Així va succeir amb ‘Intacto’ (Juan Carlos Fresnadillo, 2001), primer llargmetratge del canari després de ser nominat a l'Oscar amb un curt; ‘Caníbal’ (Manuel Martín Conca, 2013), que li va reportar al cineasta d'Almeria els premis del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics a millor director i guió adaptat; o ‘La cordillera’ (Santiago Mitre, 2017), protagonitzada per Ricardo Darín i seleccionada en la secció Una certa mirada en el Festival de Cannes.

Després de la seua etapa com a director general de continguts de Sogecable, funda MOD Produccions en 2007, que s'estrena amb la producció ‘Àgora’ (Amenábar, 2009), presentada en el Festival de Cannes i pel·lícula més taquillera a Espanya aqueix any. Des de llavors, ha estat darrere de títols com ‘Biutiful’ (2010), d'Alejandro G. Iñárritu (Premi al Millor Actor a Cannes per a Javier Bardem i nominada a l'Oscar com a Millor Pel·lícula de Parla no Anglesa), i de la serie Crematori per a Canal+, que va ser guardonada amb el Premi Ondas 2011 a la Millor Sèrie de l'Any i està inspirada en l'obra homònima de l'escriptor valencià Rafael Chirbes.

El productor castellonenc és un dels responsables, per tant, que el cinema espanyol haja traspassat fronteres en les últimes dues dècades, amb el remake de títols, la presència en festivals internacionals i la nominació i el reconeixement als elencs dels seus films.

Entre els seus pròxims projectes, el salt a la direcció de llargs de Roberto Bueso, 'Tornar a casa', i un nou tàndem creatiu amb aspiració internacional al costat d'Amenábar, ‘Mientras dure la guerra’, pel·lícula que segueix el viatge intel·lectual i ètic de l'escriptor Miguel de Unamuno en els primers mesos de la Guerra Civil, i està protagonitzada per Karra Elejalde, Eduard Fernández i Nathalie Poza. Com li caracteritza, Bovaira torna a aspirar a la internacionalització i al respatler als cineastes emergents.