Imatge de l'equip de «Il mondo della luna»
Imatge de l'equip de «Il mondo della luna» - ABC
Cultura

El Palau de les Arts estrena l'òpera bufa de Haydn «Il mondo della luna»

Jonathan Brandani, director musical, i Emili Sagi, director d'escena, porten el 8 de març a València esta hilarant peça sobre els enganys a un innocent burgés apassionat per l'astronomia

VALÈNCIAActualizado:

El Palau de les Arts estrena el dijous, 8 de març, 'Il mondo della luna', de Joseph Haydn, al Teatre Martín i Soler, seu del Centre Plácido Domingo.

Jonathan Brandani, director musical, i Emili Sagi, director d'escena, han presentat en conferència de premsa esta hilarant òpera bufa sobre els enganys a un innocent burgés apassionat per l'astronomia.

L'obra es representa en muntatge del Teatre Arriaga de Bilbao en coproducció amb l'Òpera de Montecarlo, que va guanyar en 2013 el Premi Campoamor a la millor nova producció. Daniel Bianco (escenografia), Pepa Ojanguren (vestuari), Albert Faura (il·luminació) i Nuria Castejón (coreografia) conformen l'equip creatiu de 'Il mondo della luna'.

Brandani i Sagi treballen des de principis de febrer amb els artistes del Centre Plácido Domingo que integren l'elenc: Vicent Romero i Moisés Marín (Ecclitico); Olga Syniakova (Ernesto), César Méndez i Jorge Eleazar Álvarez (Buonafede); Annya Pinto (Clarice), Giorgia Rotolo i Elena Schirru (Flaminia), i Andrés Sulbarán (Cecco).

El repartiment es completa amb la mezzosoprano Nozomi Kato, antiga alumna del Centre, en el paper de Lisetta, junt a la participació de tenors i baixos del Cor de la Generalitat Valenciana.

Jonathan Brandani, mestre italo-nord-americà que du a terme una emergent carrera a Europa i als Estats Units, fa el seu debut amb l'Orquestra de la Comunitat Valenciana. El jove director, que destaca per les seues incursions en el repertori antic amb la seua formació en l'Eloquenza, considera que Haydn proposa una música "molt significativa, de gran riquesa i profunditat".

Partitura complexa

"La partitura presenta pàgines complexes i de gran dificultat, junt amb el repte dels recitatius, que suposen una valuosa experiència per als joves artistes, que poden aprofundir en el classicisme vienés i en la comèdia de l'òpera bufa italiana", ha matisat.

Així mateix, Brandani ha subratllat la capacitat de Haydn per a crear "musicalment un món imaginari a través de la música a la Lluna. Un lloc ple de serenitat, pau, expressivitat i emotivitat, i quasi utòpic".

Es tracta, a més, de la segona ocasió en què Emili Sagi treballa amb els joves cantants del Centre Plácido Domingo. L'any 2012, el 'regista' d'Oviedo va presentar a València la primera sarsuela d'este projecte: 'El dúo de La Africana', de Fernández Caballero.

El director d'Oviedo assenyala que l'elecció del títol suposa "un gran encert per als artistes del Centre, per les seues exigències i els molts papers del repartiment, ja que els joves cantants han de fer gala d'habilitats escèniques i musicals".

"És una òpera deliciosa, de música magnífica. És una comèdia en què uns joves pretenen fer entrar en raó un senyor major, determinista, masclista i xapat a l'antiga, perquè done llibertat a les seues filles per a fer el que vulguen amb les seues vides", explica Sagi.

Basat en una obra de Carlo Goldoni, comediògraf italià que tant va escriure sobre els canvis socials de finals del segle XVIII, el llibret explica un divertit complot per a aconseguir que l'acabalat protagonista (Buonafede) consenta els matrimonis de les seues filles (Clarice i Flaminia).

Davant de les pretensions del progenitor, que vol esposar les joves amb rics aristòcrates, els interessats pretendents (Ecclitico i Ernesto) s'aprofiten del seu interés pels astres per a ordir l'engany i fer-li creure que viatjarà a la Lluna.

En este muntatge, que trasllada l'embull al segle XX, Sagi converteix 'El món de la lluna' en el món de l'espectacle, ple de ballarins, màgia i sorpreses, i una infinitat de coses estranyes per a un burgés senzill com Buonafede.

Les entrades per a 'Il mondo della luna' tenen un preu únic de 35 euros. A més de l'estrena el dia 8 de març, el Teatre Martín i Soler acollirà més funcions els dies 10 i 14 de març. L'aforament de la representació del dia 12 està reservat al públic del Programa didàctic, dins del Pla d'acció social de les Arts.

Dedicatòria a Jesús López Cobos

El Palau de les Arts dedicarà les representacions d''Il mondo della luna' a la memòria del director d'orquestra espanyol Jesús López Cobos. El reconegut mestre, que va morir divendres 2 de març, va ser l'encarregat de dirigir esta mateixa obra en la seua estrena, al maig de 2013, al Teatre Arriaga de Bilbao.

El centre d'arts recorda la seua visita a València, al novembre de 2010 a l'Auditori, quan va dirigir l'Orquestra de la Comunitat Valenciana en un brillant programa de música espanyola, amb Plácido Domingo i Virginia Tola com a solistes, que posteriorment es va presentar en el Festival Castell de Peralada.