Imatge de la presentació del cicle
Imatge de la presentació del cicle - ABC
ABC en Valencià

El cicle de dansa «Migrats (en breu)» reuneix el talent valencià emigrat

Espacio Inestable i el Centre del Carme acullen durant els dos pròxims caps de setmana el cicle

VALÈNCIAActualizado:

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha presentat el cicle de dansa 'Migrats (en breu)', que se celebrarà del 8 al 19 de novembre al Centre del Carme Cultura Contemporània i a Espacio Inestable.

Pérez Pont ha estat acompanyat per Jacobo Pallarés, codirector de Projecte Inestable; Tatiana Clavel, membre de la comissió artística del cicle 'Migrats (en breu)'; Alicia Cubells, coreògrafa valenciana establida en la República Txeca, i Carmen Meinhof, coreògrafa valenciana establida a Alemanya.

Espacio Inestable i el Centre del Carme acullen durant els dos pròxims caps de setmana el cicle de dansa de peces breus 'Migrats (en breu)' per a donar visibilitat al talent valencià emigrat.

'Migrats (en breu)' naix com una iniciativa que pretén ser una plataforma de suport i visibilitat a coreògrafs i coreògrafes del territori, que, bé per necessitat o per voluntat, han emigrat a uns altres països per a exercir la seua activitat artística.

Perez Pont ha manifestat que "un dels objectius principals del Consorci de Museus, i específicament del Centre del Carme, és el suport a la cultura contemporània, i més concretament als nostres creadors, als emergents i als de mitjana i llarga carrera, i contribuir així a la consolidació d'un sector artístic fort que evite la fugida dels seus professionals".

El director del Centre del Carme ha recordat que "hem obert distintes línies de col·laboració amb projectes independents, com ara Espacio Inestable, amb els quals compartim objectius comuns en benefici de la cultura. 'Migrats (en breu)', que acull el pròxim cap de setmana el Centre del Carme, és la nostra aposta per impulsar la dansa contemporània i per convertir aquest centre d'art en plataforma per a joves creadors i suport a les companyies i artistes valencians, a més d'un lloc de trobada i d'interrelació de les arts".

Pérez Pont ha anunciat que "el Centre del Carme acollirà diversos espectacles, d'accés gratuït, a fi d'acostar la dansa actual al públic i donar a conéixer l'obra de moltes ballarines i ballarins valencians que estan desenvolupant la seua carrera fora del nostre territori".

A partir de dimecres que ve, Espacio Inestable i el Centre del Carme acolliran distintes peces breus i la representació d'una peça llarga de la creadora i companyia noruega B. Valiente. La selecció artística parteix d'una combinació intensa entre companyies que arranquen i companyies o creadors que ja es troben en un estadi més madur de la seua trajectòria.

Es donen, d'aquesta manera, tres perfils marcats dels participants: companyies espanyoles que a penes han mostrat el seu treball a la nostra ciutat, com és el cas de la companyia gallega Prácido Domingo; companyies i creadors valencians que fan el seu treball en unes altres ciutats europees, com Irene Cortina, Alicia Cubells, Vicent Gisbert o Pep Garrigues, i creadores valencianes emergents, com Mónica Real i Inés Muñoz, invitades per Espacio Inestable.

La presència majoritària de coreògrafes i ballarines compensa la dificultat de les creadores per a consolidar projectes duradors i atractius en un panorama de dansa on continua estant molt més normalitzada la presència de creadors i ballarins masculins.

La programació de 'Migrats (en breu)' destaca també per la presència de creadors i companyies que no freqüenten el circuit alternatiu i tampoc l'oficial, de manera que la seua obra, de gran qualitat artística o potencial evident, no aconsegueix encara visibilitat. La selecció respon a un clar desig d'animar, espentar i obligar aquestes companyies i creadors que continuen treballant i indagant sobre les possibilitats de la dansa.

La coordinació artística del cicle 'Migrats (en breu)' està formada per Rocío Pérez, Tatiana Clavel, Santi de la Fuente, Maribel Bayona i Jacobo Pallarés. Els tres primers són professionals de la dansa i professors dels dos conservatoris de Dansa de València, i els dos últims, codirectors de Projecte Inestable.